Με το well being να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του σύγχρονου ανθρώπου, δεν είναι καθόλου παράξενο να θέλουμε να καταναλώνουμε μόνο ποιοτικά προϊόντα, που θα ευνοούν την καλή ζωή και υγεία. Και αυτό δεν αφορά μόνο στο φαγητό, αλλά και στο νερό που καταναλώνουμε, το οποίο μπορεί να μοιάζει αθώο, αλλά δημιουργεί μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το νερό είναι το βασικό στοιχείο του οργανισμού μας και αποτελεί το 50% με 70% του βάρους μας. Η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία με τη σειρά της οδηγεί τον οργανισμό σε εξάντληση και δυσκολία εκτέλεσης βασικών λειτουργιών.

Τα ίδια και πολύ σοβαρότερα προβλήματα μπορεί να προκαλέσει και η κατανάλωση νερού που περιέχει νιτρικά άλατα.

Τα νιτρικά άλατα είναι ισχυρές οξειδωτικές χημικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην παραγωγή λιπασμάτων και στην γεωργία. Η μαζική χρήση των νιτρικών στην γεωργία επέφερε σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφηθούν όλα από τα αντίστοιχα φυτά και να υπεισέρχονται στον υδροφόρο ορίζοντα επιβαρύνοντας χημικά την σύνθεση των υπογείων υδάτων και πόρων.

Αυτό συνεπάγεται ότι το νερό που πίνουμε, είτε είναι βρύσης, είτε εμφιαλωμένο από πηγές που βρίσκονται σε τέτοια εδάφη, περιέχει νιτρικά άλατα, άλλοτε σε μικρότερες και άλλοτε σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Ενώ, όμως, αυτά αποτελούν βασικό διατροφικό στοιχείο για τα φυτά, είναι επιβλαβή για την υγεία των ανθρώπων. Τα νιτρικά άλατα, πέρα από το νερό, εντοπίζονται και σε διάφορα φαγώσιμα, κυρίως στα λαχανικά και στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ο συνδυασμός νερού και νιτρικών αλάτων, λοιπόν, είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους για την ανθρώπινη υγεία και επηρεάζει στο μέγιστο βαθμό τις πιο ευαίσθητες ομάδες, όπως είναι τα βρέφη και οι εγκυμονούσες ή η γυναίκες που θηλάζουν.

Στην έγκυρη βάση δεδομένων της PUBMED.ncbi.nlm.nih.gov, που αποτελεί τον επιστημονικό ιστότοπο της ιατρικής κοινότητας παγκοσμίως, υπάρχουν 345 δημοσιεύσεις που αποδεικνύουν πόσο επιβλαβή είναι τα νιτρικά στην ανθρώπινη υγεία όταν εμπεριέχονται στο πόσιμο νερό. Μάλιστα, ήδη 7 χώρες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Τσεχία) έχουν εκδώσει δημόσια σύσταση για ένα εξειδικευμένο επιτρεπόμενο όριο νιτρικών όταν αυτό αφορά την κατανάλωση από τα βρέφη, τις εγκυμονούσες και τις θηλάζουσες. Ενώ το όριο για τους ενήλικες είναι 50mgr/L για τα βρέφη και τις εγκυμονούσες είναι maximum 10mgr/L. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση με ειδική οδηγία της (Directive 91/676/EEC) θεωρεί τα νιτρικά ως τον κύριο παράγοντα μόλυνσης των υδάτων στην Ευρώπη και επέβαλε τον περιορισμό της χρήσης τους.

Τα πιο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωσή τους συνοψίζονται παρακάτω:

  • Στα μωρά προκαλούν την μεθεμοσφαιριναιμία. Μπλοκάρουν, δηλαδή, την κυκλοφορία του οξυγόνου στο αίμα, με αποτέλεσμα τα μωρά να μελανιάζουν ή να κινδυνεύουν ακόμη και με ασφυξία. Αυτό είναι ακόμη και σήμερα ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα, ειδικά στις αγροτικές περιοχές.
  • Στις εγκυμονούσες μητέρες παρατηρήθηκαν τερατο-μορφώσεις.
  • Υψηλά νιτρικά στο πόσιμο νερό προκαλούν προβλήματα στον μεταβολισμό, ιδίως στον θυρεοειδή, και στο κυκλοφοριακό σύστημα.
  • Τα νιτρικά έχουν συνδυαστεί στατιστικά με την αύξηση του ρίσκου με καρκινογενέσεις.

Η αποτελεσματική λύση που έρχεται κατευθείαν από τη φύση

Είναι επομένως λογικό, με βάση και τα παραπάνω, να στρεφόμαστε προς άλλες διεξόδους αναφορικά με την κατανάλωση νερού. Αρκετά δημοφιλείς είναι τα μηχανικά φίλτρα, τα οποία μειώνουν το φορτίο του νερού σε ανεπιθύμητα στερεά και μικροβιολογικές ενώσεις, χωρίς να αποκλείουν τα νιτρικά, αλλά και τα επεξεργασμένα νερά, τα οποία περιορίζουν σε μερικό βαθμό τα νιτρικά, μα ταυτόχρονα αποκλείουν τα θετικά στοιχεία του νερού (ηλεκτρολύτες και μεταλλικά στοιχεία).

Μέχρι στιγμής, λοιπόν, η πιο αποτελεσματική και φιλική προς το περιβάλλον και τον ανθρώπινο οργανισμό λύση, είναι τα Φυσικά Μεταλλικά Νερά, τα οποία ναι μεν έχουν ηλεκτρολύτες αλλά, επειδή δια νόμου δεν δύναται να επεξεργαστούν τεχνητά, τελικά εμπεριέχουν και ελάχιστα ποσοστά νιτρικών. Ιδανική επιλογή, για όσους επιθυμούν να καταναλώνουν νερό χωρίς να κινδυνεύει η υγεία τους, είναι το AQUA Carpatica, το νερό που πηγάζει από τα Καρπάθια όρη και πληροί όλα τα κριτήρια ενός ποιοτικού νερού. Το AQUA Carpatica ανακαλύφθηκε το 2000 μέσα στα δάση των Καρπαθίων, εξερευνήθηκε και αναλύθηκε σαν σύσταση για 10 ολόκληρα χρόνια και ξεκίνησε να εμφιαλώνεται το 2010. Έκτοτε έχει λάβει 79 Διεθνή Βραβεία και διακρίσεις κυρίως για τη Γεύση και την Ποιότητά του.

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό AQUA Carpatica είναι ιδανικό για βρέφη και παιδιά, λόγω της μικρής περιεκτικότητας σε μέταλλα και σχεδόν μηδενικής περιεκτικότητας σε νιτρικά. Επιπλέον, οι πηγές του βρίσκονται σε σημείο από όπου οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν κρατηθεί μακριά, μέσα σε δάση που εκτείνονται σε 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Κι αν προτιμάτε το ανθρακούχο νερό, το Φυσικώς ανθρακούχο νερό AQUA Carpatica, αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για εσάς. Δεν περιέχει καθόλου νιτρικά και είναι πλούσιο σε διττανθρακικά άλατα, τα οποία αντισταθμίζουν την οξύτητα του γαστρικού υγρού και συμβάλλουν σε μια πιο ομαλή πέψη. Είναι πλούσιο και σε ασβέστιο και μαγνήσιο. Για την ακρίβεια, ένα λίτρο παρέχει το 41% της συνιστάμενης ημερήσιας πρόσληψης ενός ενήλικα για ασβέστιο και το 28% για ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου.

Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε την ήπια και ευχάριστη γεύση του AQUA Carpatica, το οποίο δεν βαραίνει καθόλου και δεν αφήνει καμία δυσάρεστη επίγευση και έχετε στο τραπέζι σας ένα νερό γευστικότατα και ευεργετικότατο για την υγεία σας.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below