Το λέμε και το ξαναλέμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε μέχρι να το εφαρμόσει και ο τελευταίος άνθρωπος στη γη: η χρήση αντηλιακού είναι απαραίτητη χειμώνα καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Φυσικά, το καλοκαίρι που ο ήλιος καίει ακόμα περισσότερο, θα πρέπει να μην ξεχνάμε ποτέ την συχνή εφαρμογή για να αποφύγουμε τυχόν εγκαύματα. Αν και πλέον οι περισσότεροι γνωρίζουν τη σημασία του αντηλιακού σε πρόσωπο και σώμα, συχνά παραλείπουν να καλύψουν κάθε σημείο. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει πως συνήθως αφήνουμε χωρίς αντηλιακή προστασία περίπου το 10% του προσώπου μας, συμπεριλαμβανομένων των ματιών, των αυτιών και των χειλιών.

Όσον αφορά στα τελευταία ειδικά, οι περισσότεροι τα ξεχνούν, θεωρώντας λανθασμένα πως δεν απαιτούν ιδιαίτερη προστασία, όμως η συγκεκριμένη περιοχή είναι πάρα πολύ ευαίσθητη και η υγεία της επηρεάζεται έντονα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες όλο το χρόνο, καθώς είναι πάντοτε εκτεθειμένη σε αυτές. Το εξωτερικό στρώμα δέρματος των χειλιών είναι λεπτό, ενώ η περιοχή αυτή έχει ελάχιστη μελανίνη, δηλαδή τη χρωστική που βοηθά στην προστασία από τον ήλιο. Επιπλέον, όταν δεν εφαρμόζουμε τα κατάλληλα προϊόντα, το κολλαγόνο στα χείλη μπορεί ν’ αλλάξει λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουμε κάποιο έγκαυμα και να τα διατηρήσουμε υγιή και ζουμερά, πρέπει να εφαρμόζουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας ένα ειδικό προϊόν με δείκτη προστασίας από τον ήλιο.

Σε περίπτωση που την “πατήσατε” και τα χείλη σας καούν, τότε θα τα δείτε να πρήζονται και το χρώμα τους να γίνεται πιο κόκκινο από το συνηθισμένο τους, ενώ στα πιο βαριά περιστατικά θα εμφανίσουν φουσκάλες. Τι να κάνετε εάν πάθετε έγκαυμα στα χείλη; Αρχικά, αποφύγετε τον ήλιο έως ότου τα χείλη σας επουλωθούν. Για να ανακουφιστείτε από τον πόνο, μπορείτε να πάρετε ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο όπως ιβουπροφαίνη και να κάνετε κομπρέσες στην περιοχή με ένα απαλό πανί και παγωμένο νερό. Στη συνέχεια, απλώστε απαλά μία θεραπεία χειλιών, η οποία θα τους χαρίσει ενυδάτωση και θρέψη.

Lip Care με Βούτυρο Κακάο SPF20, Apivita

Ενυδατικό στικ χελιών με SPF30, Moisturising Sun Lipstick, Piz Buin

Balm χειλιών με SPF15, Hydro Care Loose, Liposan

Balm για ενυδάτωση και θρέψη, The Original 101 Ointment Multipurpose Superbalm, Lanolips

Μάσκα νυκτός για τα χείλη, Lip Sleeping Mask, Laneige

Επανορθωτικό balm χειλιών, The Lip Balm, La Mer

2 σε 1 balm και μάσκα χειλιών, Drink Up Nourishing Avocado Lip Butter, Origins

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below