Τα δετά αρχαιελληνικά σανδάλια φημίζονται για την απλότητα και την κομψότητά τους. Κατάφεραν να επιβιώσουν και να εξελιχθούν στους αιώνες χάρη στην ευελιξία και στην ποικιλία των παραλλαγών τους. Κατασκευασμένα για να αντέχουν στον χρόνο, να διευκολύνουν το περπάτημα και να ακολουθούν τους κανόνες της μόδας, έχουν δημιουργήσει ένα διαχρονικό must have κομμάτι του καλοκαιριού.

Πίσω στον χρόνο, τα σανδάλια ήταν ο πιο κοινός τύπος υποδημάτων. Φορέθηκαν τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες. Τα ελληνικά σανδάλια είχαν πολλά κορδόνια για να στερεώνουν με ασφάλεια το παπούτσι στο πόδι και κατασκευάζονταν από χρωματιστό δέρμα.

Με το πέρασμα των χρόνων, το αρχαιοελληνικό στυλ γοήτευσε πλήθος σχεδιαστών με τη απλότητα και την κομψότητα του. Μόνο στο Παρίσι, τα θρυλικά ρευστά κομμάτια της Madeleine Vionnet ήταν εμπνευσμένα κατά βάση από τα αρχαία ελληνικά γλυπτά. Ο Jean-Paul Gaultier επανασύστησε τη φουστανέλα στην Haute Couture συλλογή του 2006 και πιο πρόσφατα, ο Karl Lagerfeld έστησε τη resort συλλογή ’18 γύρω από την αρχαία Ελλάδα – παρόλου που το show έγινε στο Grand Palais.

Για τους περισσότερους Έλληνες σχεδιαστές το grecial style ήταν βασικός πυλώνας της σχεδιαστικής τους πορείας. Ο μοναδικός Γιάννης Τσεκλήνης δημιούργησε πλεκτά με ελληνικό μοτίβο που ώθησαν την κληρονομιά της χώρας στο παγκόσμιο προσκήνιο στις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Επίσης, οι διεθνώς αναγνωρισμένοι σχεδιαστές, όπως Sophia Kokosalaki και Mary Katratzou με έδρα το Λονδίνο, ανέδειξαν τις ελληνικές ρίζες τους με τον καλύτερο τρόπο μέσα από την τέχνη των πτυχώσεων στα ρούχα και των γεωμετρικά αυστηρών αξεσουάρ. Στην τέχνη των υποδημάτων, η μάρκα Ancient Greek sandals σύστησε τα τελευταία χρόνια στον σύγχρονο κόσμο της μόδας τα αρχαιοελληνικά σανδάλια και τις μοντέρνες παραλλαγές τους, δημιουργώντας ένα all time classic υπόδημα που αντέχει στον χρόνο και θα είναι πάντα στην πρώτη θέση των καλοκαιρινών μας προτιμήσεων.

Παρακάτω θα βρεις μια λίστα με διαφορετικές παραλλαγές τους. Γιατί όσο κι αν αγαπάμε τα κλασικά αρχαιοελληνικά σανδάλια, θα αναζητάμε πάντα και κάτι λίγο διαφορετικό.

Σανδάλια με σπιράλ 

Ancient Greek sandals, Kalogirou

 

Μαργαρίτες στα πόδια

Elina Linardaki

 

Funky εκδοχή με pompon

Elina Linardaki

 

Glam classic

Aesthet

 

Minimal gladiators

Giuseppe Zanotti, Farfetch

 

Αρχαιοελληνικό στυλ με τακούνια

Bottega Veneta, Mytheresa

 

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below