Υπολογίζεται ότι ένας μεγάλος αριθμός γυναικών χάνει τη δουλειά του ετησίως λόγω κάποιου γυναικολογικού θέματος. Συγκεκριμένα, ύστερα από έρευνες έχει προκύψει ότι πάνω από 900.000 γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία μένουν εκτός από τους χώρους εργασίας τους, εξαιτίας της εμμηνόπαυσης.

Όπως πρόσφατα επισήμανε και η Σοφία, κόμισσα του Ουέσσεξ, η υγεία των γυναικών παραμελείται πολύ συχνά από τους εργοδότες, με αποτέλεσμα χιλιάδες γυναίκες να βρίσκονται υπόχρεες να εγκαταλείψουν καριέρες, που τους πήρε χρόνια και σκληρή δουλειά να χτίσουν.

Ωστόσο μία από τις πιο μεγάλες ιντερνετικές εταιρίες στον χώρο της μόδας και της ομορφιάς, η ASOS, σημείωσε πρόσφατα σημαντική πρόοδο, ανακοινώνοντας πλήθος νέων εργασιακών πολιτικών που θέτουν στο επίκεντρο την προστασία των δικαιωμάτων όλων των υπαλλήλων και ειδικά των γυναικών. Συγκεκριμένα η εταιρία παρέχει άδεια μετ’ αποδοχών σε μέλη της εταιρίας που μπαίνουν στη φάση της εμμηνόπαυσης, ξεκινούν θεραπείες γονιμότητας ή βιώνουν μία αποβολή.

Στην περίπτωση διακοπής της κύησης, είτε πρόκειται για αποβολή είτε για έκτρωση, οι υπάλληλοι θα δικαιούνται 10 ημέρες άδειας, με την πολιτική αυτή να αφορά και τους συντρόφους των ατόμων που βίωσαν την απώλεια καθώς και τους παρένθετους γονείς. Σε εκείνους που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας, θα χορηγείται πενθήμερη άδεια ανά κύκλο, διασφαλίζοντας την τακτική παρακολούθηση των ιατρικών ραντεβού.

Αυτές οι νέες gender neutral πολιτικές, έχουν άμεσο αντίκτυπο στις ζωές των εργαζομένων, προσφέροντας έως και έξι εβδομάδες άδειας μετ’ αποδοχών σε περιπτώσεις που ανακύπτουν θέματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων εγχειρίσεων αλλαγής φύλου, θεραπειών κατά του καρκίνου αλλά και περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν υπάρξει θύματα ενδοοικαγενειακής βίας.

O διευθύνων σύμβουλος της ASOS, Nick Beighton, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εισαγάγαμε όλες αυτές τις νέες πολιτικές για να διασφαλίσουμε ότι οι υπάλληλοι της εταιρίας μας θα συνεχίσουν να στηρίζονται, προσωπικά και οικονομικά, στη διάρκεια αυτών των δύσκολων στιγμών. Είμαστε εδώ για ό,τι προκύψει δίπλα σας σε κάθε βήμα».

Στόχος της εταιρείας είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει σχετικά με την επίδραση που έχουν όλα αύτα τα κοινά ανθρώπινα ζητήματα, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα πιο φωτεινό και ελπιδοφόρο μέλλον στον εργασιακό τομέα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below