Μετά την πανδημία επιστρέψαμε, τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς, ακόμα πιο ορμητικοί στην κοινωνική ζωή μας, σαν να θέλουμε να αναπληρώσουμε το χαμένο χρόνο της απομόνωσης και της αδράνειας. Επέστρεψε όμως και η επιθυμία να ντυνόμαστε καλά, όπως τουλάχιστον ερμηνεύει αυτή τη φράση ο Στάθης Σαμαντάς; Τι άλλαξε, κατά τη γνώμη του, στην Ελλάδα και διεθνώς, και τι παρέμεινε ίδιο; Ο σχεδιαστής υποδημάτων μίλησε στο Marie Claire για τη σχέση της πανδημίας με τα ψηλοτάκουνα παπούτσια και τη θέση που – θα έπρεπε να – έχουν στην γκαρνταρόμπα μας:

«Σκέφτομαι πως ορισμένες φορές φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια και στον ίδιο μας τον εαυτό. Ειδικά η περίοδος της πανδημίας ίσως έδωσε τροφή σε δικαιολογίες ώστε να αφήσουμε στην άκρη ορισμένες συνήθειες ή να μην ξεκινήσουμε κάποια από αυτές. Δεν το συζητώ πως έφερε αλλαγές στην καθημερινότητα μας, και ακόμα φέρνει, είναι όμως πραγματικά αυτή η ρίζα των επιλογών ή μη επιλογών μας; Διότι είναι άλλο να προσαρμόζω στην πραγματικότητα μια συνήθεια ή μια απόλαυση που πάντα είχα και άλλο να υποστηρίζω πως η πραγματικότητα και μόνο είναι αυτή που δεν με αφήνει να κάνω κάτι.

»Κάποτε είχα πιάσει κουβέντα με μια κοπέλα σχετικά με τα sneakers και ότι, δυστυχώς, έχουν αντικαταστήσει πολλά άλλα στυλ παπουτσιών. Η κοπέλα, ευχάριστα ειλικρινής, μου είχε πει πως ποτέ δεν φορούσε ιδιαίτερα dressy παπούτσια και πως πάντα φορούσε sneakers διότι, απλά, τη βολεύουν – δεν χρησιμοποιούσε δηλαδή την τάση των sneakers ώστε να δείχνει υποτίθεται “ενημερωμένη”. Η ειλικρίνειά της ήταν τόσο αφοπλιστική, που δεν σήκωνε περαιτέρω στιλιστική συζήτηση. Σαν να μου έλεγε πως εκείνη πάντα έτσι ήταν και δεν άλλαξε ξαφνικά σε μια άλλη γυναίκα.

«Η κοπέλα, ευχάριστα ειλικρινής, μου είχε πει πως ποτέ δεν φορούσε ιδιαίτερα dressy παπούτσια και πως πάντα φορούσε sneakers διότι, απλά, τη βολεύουν – δεν χρησιμοποιούσε δηλαδή την τάση των sneakers ώστε να δείχνει υποτίθεται “ενημερωμένη”».

»Μετά από λίγο καιρό, διάβασα ένα άρθρο σε ξένο περιοδικό σχετικό με το χώρο των υποδημάτων και μού ήρθε στο μυαλό εκείνη η κοπέλα για τον εξής λόγο: Το άρθρο έλεγε πως το 2021, όταν το λιανεμπόριο και η εστίαση σε πολλές χώρες λειτουργούσαν ακόμα με περιοριστικά μέτρα, τα τακούνια ήταν νούμερο ένα σε πωλήσεις στους σχεδιαστές. Επίσης είχε μικρές συνεντεύξεις από σχεδιαστές υποδημάτων οι οποίοι δήλωναν ξεκάθαρα πως τα best sellers τους εκείνη την περίοδο ήταν τα τακούνια. Ούτε τα sneakers ούτε κάτι άλλο. Μήπως τελικά όλα έχουν να κάνουν με τη χώρα στην οποία δραστηριοποιούμαστε και την κουλτούρα της, ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο ήταν και η κοπέλα με τα sneakers και την αφοπλιστική ειλικρίνειά της;

Ο σχεδιαστής υποδημάτων Στάθης Σαμαντάς μίλησε στο Marie Claire για τη σχέση της πανδημίας με τα ψηλοτάκουνα παπούτσια και τη θέση που – θα έπρεπε να – έχουν στην γκαρνταρόμπα μας.

»Δυστυχώς φαίνεται πως στην Ελλάδα ο μοναδικός πια λόγος για να ντυθεί μια γυναίκα είναι ένα κάλεσμα σε γάμο. Σαν να υπάρχει μια ανεξήγητη εγχώρια αντίληψη (κάτι σαν προϊόν ΠΟΠ) η οποία δεν θέλει τις γυναίκες καλοντυμένες σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής τους. Μα γιατί να πρέπει μια γυναίκα να προσέξει την εμφάνισή της μόνο αν έχει να πάει σε κάποιον γάμο; Από πού έχει προκύψει αυτό πάλι;

«Δυστυχώς φαίνεται πως στην Ελλάδα ο μοναδικός πια λόγος για να ντυθεί μια γυναίκα είναι ένα κάλεσμα σε γάμο. Σαν να υπάρχει μια ανεξήγητη εγχώρια αντίληψη (κάτι σαν προϊόν ΠΟΠ) η οποία δεν θέλει τις γυναίκες καλοντυμένες σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ζωής τους»

»Ένα μερίδιο της ευθύνης έχουν και τα social media, τα οποία κάθε καλοκαίρι βλέπεις να κάνουν ειδικά αφιερώματα με στιλιστικές συμβουλές για καλεσμένες και κουμπάρες σε γάμο. Και μετά, τι; Την επόμενη μέρα, τι;

»Κι όμως, το άρθρο στο περιοδικό περιέγραφε μια άλλη πραγματικότητα. Σαν η ζωή σε ορισμένες χώρες, και για κάποιες γυναίκες, να μη σταματάει στο γάμο και στις βαφτίσεις, αλλά να υπάρχει κυρίως στα μπαρ, στα καφέ, στα εστιατόρια, στα θέατρα και σε άλλες εκδηλώσεις για τις οποίες μια γυναίκα θα επιλέξει ένα ζευγάρι πέδιλα ή γόβες με τακούνια ή ακόμα και ένα βραδινό φλατ διακοσμημένο με κρύσταλλα. Δεν χάθηκαν για όλες τις γυναίκες τα τακούνια, λοιπόν. Οι σχεδιαστές, οι οποίοι μιλούσαν με στατιστικά στοιχεία, σε ποιες τα πουλούσαν;

Photo από τη συλλογή του Στάθη Σαμαντά.

»Τα παπούτσια αυτού του είδους είναι φετίχ και δεν τα απαρνείται μια γυναίκα έτσι απλά από την μία μέρα στην άλλη. Κάποιες επιδιώκουν να εμπλουτίσουν την γκαρνταρόμπα τους με ένα καλοσχεδιασμένο και καλοφτιαγμένο ζευγάρι τακούνια από υπέροχο δέρμα. Ένα ζευγάρι τακούνια το οποίο θα αναδείξει τις καμπύλες τους και θα επιμηκύνει τα πόδια τους.

»Θα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστο αν γίνονταν κινήσεις από εμάς τους ίδιους, πρώτα απ’ όλα, για να αλλάξει αυτό. Πιστεύω πως μεγαλύτερη σημασία έχει το πόσο εκτιμούμε κάποιες καταστάσεις και τη βαρύτητα που τους δίνουμε. H καθημερινότητά μας είναι αυτή η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνικής μας ζωής. Στην καθημερινότητα μας συναντάμε ανθρώπους, γνωστούς και αγαπημένους φίλους. Στην καθημερινότητά μας κάνουμε επαγγελματικά ραντεβού ή, απλά, πεταγόμαστε στο διάλειμμα μας για έναν καφέ στην διπλανή καφετέρια με το ωραίο περιβάλλον και τον ωραίο κόσμο, δηλαδή τους ωραίους εμάς».

Info

Ακολουθήστε τον Στάθη Σαμαντά: www.stathissamantas.com, Instagram: @stathissamantas

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below