Σε πολλές φάσεις της επαγγελματικής σου πορείας έχεις έρθει σίγουρα εντιμέτωπη με το αίσθημα του φόβου. Λίγο πριν τη δύσκολη επιλογή του αντικειμένου καριέρας που θα ακολουθήσεις, μπροστά από μια πρόταση για αλλαγή δουλειάς ή ακόμα και στην αλλαγή των συνθηκών στο εργασιακό σου περιβάλλον, που τόσο δεν σου αρέσουν. Κάθε φορά όμως που ο φόβος έρχεται για να ορίσει τις αποφάσεις σου, θα πρέπει να κάνεις ένα βήμα πίσω και να σκεφτείς το γιατί.

Το μυαλό σου, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, προσπαθεί να σε προστατέψει από το να νιώσεις απόρριψη ή αποτυχία. Ακόμα και την πιθανότητα μιας μεγάλης επιτυχίας που δεν ξέρεις να διαχειριστείς. Έχει την τάση να θέλει να σε κάνει να νιώσεις ασφαλής και ακόμα και μπροστά στην ανάγκη σου να βρεις μια καλύτερρη δουλειά σε “εμποδίζει”, να προχωρήσεις σε μια αλλαγή.

Το υποσυνειδητό σου σε κάνει να λειτουργείς με τον φόβο της αποτυχίας, παρά με την πιθανότητα της επιτυχίας μπροστά στις στιγμές των μεγάλων επαγγελματικών αποφάσεων. Υπάρχουν όμως σημάδια για να αναγνωρίσεις πότε το συναίσθημα που νιώθεις, είναι ο φόβος πάνω στον οποίο πρέπει να κυριαρχήσεις.

1.Όταν το άγχος της επαγγελματικής σου ζωής επηρεάζει και την προσωπική γιατί ο φόβος για το μέλλον σου δεν σε αφήνει να σκεφτείς κάτι άλλο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το να απαντάς σε e-mails 24 ώρες το 24ωρο, να απαντάς σε επαγγελματικά τηλεφωνήματα σε περίεργες ώρες ή να δουλεύεις τα Σαββατοκύριακα και σε περίοδο διακοπών. Η λύση σε αυτό είναι να μην αφήσεις τη δουλειά σου να γίνει όλη σου η ζωή.

2. Το άγχος γύρω από τα οικονομικά μας μπορεί να είναι τόσο μεγάλο που να σε παγιδέψει σε σκέψεις ότι δεν θα τα καταφέρεις ποτέ να πάρεις καλύτερα χρήματα στη δουλειά σου. Το να σκέφτεσαι έτσι σε καθημερινή βάση θα σε οδηγήσει σε έλειψη αυτοπεποίθησης και αυτόματα θα σε εμποδίσει από το να πάρεις οικονομικά ρίσκα. θα δημιουργήσεις μάλιστα μια στάση ζωής που θα είναι δύσκολο να αλλάξει. Από το να επικεντρώνεσαι στο χειρότερο σενάριο, κάνε την ερευνά σου στην αγορά εργασίας, μάθε την αξία σου και διαπραγματεύσου για να κερδίσεις μια καλύτερη οικονομική συνθήκη.

3. Είναι δύσκολο να μην σε επηρεάσουν οι λάθος επιλογές του παρελθόντος. Όταν σε απολύσουν από τη δουλειά τον ονείρων σου ή ένας συνάδελφος σου πει ότι τον άφησες εκτεθειμένο, ο φόβος ότι αυτό μπορεί να συμβεί ξανά εμφανίζεται. Διαχώρισε τον εαυτό σου από τα παρελθοντικά γεγονότα. Αναγνώρισε και αποδέξου αυτά που περνούσαν απο το χέρι σου και ποια πράγματα ήταν θέμα της εταιρείας ή των ανθρώπων της και απελευθέρωσε το μυαλό σου από την συνολική ευθύνη. Επίσης να θυμάσαι ότι όλα αυτά ανήκουν έτσι κι αλλιώς στο παρελθόν.

4. Όταν ο φόβος αρχίσει να σε κυριεύει εμπιστεύεσαι όλο και λιγότερο τον εαυτό σου. Αρχίζεις να πιστεύεις ότι θα κάνεις τη λάθος κίνηση και ότι δεν θα καταφέρεις να ακούσεις το έντσικτό σου κι έτσι ζητάς συνεχώς τις σουμβουλές των άλλων. Είναι μια εσωτερική φωνή πους σου λέει ότι πρέπει να απευθυνθείς στους άλλους αλλά σκέψου πότε αυτό σου συμβαίνει. Πριν πάρεις μια απόφαση που πιθανότατα να σου αλλάξει ολόκληρη τη ζωή σου ή για να απαντήσεις σε ένα e-mail; Μπορεί να μην υπάρχει τίποτα κακό στο να ζητάς βοήθεια αλλά θυμήσου ότι κανένας δεν ξέρεις τις ανάγκες σου περισσότερο από σένα.

5. Όταν παίρνεις αποφάσεις καριέρας υπό τον φόβο τότε σου παίρνει περισσότερο χρόνο να κατασταλάξεις, δεν βρίσκεις κίνητρο και νιώθεις εξάντληση. Το γνωστό overthinking.  Αντίθετα, όταν αποφασίζεις γεμάτη αυτοπεποίθηση είσαι περισσότερο ενθουσιασμένη. Τότε υπάρχει αισιοδοξία για το μέλλον και η ανυπομονησία να ξεκινήσεις κάτι νέο.