Power Talk – Marie Claire Greece from Marie Claire Greece on Vimeo.

Tο Marie Claire Power Talk είναι μια σειρά από ομιλίες και δράσεις που φέρνουν στο επίκεντρο της συζήτησης την ισότητα, την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων και την αύξηση συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα αποφάσεων.

Τη σκυτάλη από την Πρόεδρο του Ελλάδα 2021, Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη πήρε η Πέγκυ Αντωνάκου για να μιλήσει για τη θεματική “Γυναίκες: Για μια θέση στον ψηφιακό κόσμο“.

Η Διευθύντρια Google Νοτίου και Ανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου, συνομίλησε με την Editor in Chief του Marie Claire, Γαλάτεια Λασκαράκη.

Η τεχνολογία επηρεάζει τη ζωή όλων μας” υπογράμμισε η Πέγκυ Αντωνάκου συμπληρώνοντας πως “ο κόσμος αλλάζει και αλλάζει πού γρήγορα γιατί η Τεχνολογία είναι καταλύτης πολύ μεγάλων αλλαγών. Ποτέ όμως αυτό δεν ίσχυε σε τέτοιο βαθμό όσο το είδαμε τους τελευταίους μήνες.”

Είδαμε σε ένα πολύ μικρό διάστημα να γίνονται ψηφιακές εξελίξεις που προβλέπονταν ότι θα γίνονταν σε διάστημα πέντε χρόνων. “Η τεχνολογία επηρεάζει τη ζωή μας περισσότερο από ποτέ. Τους τελευταίους μήνες μας έδωσε ελευθερία, τρόπους και λύσεις σε πολύ βασικά πρακτικά πράγματα και προβλήματα. Από το πώς δουλεύουμε, πώς σπουδάζουμε, πώς επικοινωνούμε, πώς κάνουμε τα ψώνια μας. Για όλα αυτά, μας δόθηκαν λύσεις από την τεχνολογία”

Για την ίδια είναι χαρά να βρίσκεται μέσα σε αυτό τον χώρο, αν και δύσκολα θα μπορούσε να πει ότι υπάρχει μια “τυπική μέρα” στο γραφείο. Η εταιρία της δουλεύει από το σπίτι από τις αρχές της πανδημίας. “Είναι πραγματικά ένα καινούργιο ‘νορμάλ’ αυτό το οποίο βιώνουμε όλοι και κατά κάποιον τρόπο δεν ξέρω αν θα ξαναγυρίσουμε στο παλιό, όπως ήταν. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να βρεθούν οι ισορροπίες, όχι θεωρώντας ότι θα έχουμε πανδημία για πάντα αλλά σίγουρα θεωρώντας ότι οι εξελίξεις και οι ωφέλειες που είδαμε τους τελευταίους μήνες […] θα μείνουν.”

Ποιοι είναι οι στόχοι που έχει ως Διευθύντρια Google Νοτίου και Ανατολικής Ευρώπης;

“Όταν αναλαμβάνω κάτι καινούργιο, ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: αυτό που θα αφήσεις πίσω σου να είναι σημαντικότερο από αυτό το οποίο βρήκες. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείς να φέρεις όλες αυτές τις υπηρεσίες που παρέχει η Google παγκοσμίως και να είναι πιο εμφανείς στην Ελλάδα. Να μπορέσουμε να τις φέρουμε σε ένα μεγαλύτερο βαθμό, να επηρεάσουν περισσότερο κόσμο, να μπορέσουμε να δείξουμε  στην εταιρία ποιες είναι οι ευκαιρίες που εμείς βλέπουμε στη χώρα ή στην ευρύτερη περιοχή.”

Το σημαντικότερο είναι να χτίσεις μια ομάδα γύρω σου που θα μπορέσει να στηρίξει όλο αυτό το όραμα, να βρεις το όραμα της εταιρίας και πόσο αυτό το παγκόσμιο όραμα προσαρμόζεται στη δική σου γεωγραφική περιοχή. Επί της ουσίας, η δουλειά ενός ηγέτη σε οποιαδήποτε χώρο είναι όλη αυτή η δουλειά να μεταφράζεται σε κάποια βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Όλο αυτό έχει πάντα επίκεντρο τον άνθρωπο και κάπως πρέπει να μεταφράζεται σε μία βελτίωση αλλιώς είναι [απλά] ωραίες ιδέες.”

Τι είναι αυτό που κάνει έναν καλό ηγέτη;

“Ο καλός ηγέτης είναι δύο πράγματα: η εσωτερική δύναμη του να βλέπεις το φως όταν πιθανώς δεν το βλέπει κάποιος άλλος κι ακόμα κι όταν αμφισβητείται αυτό το όραμα, να έχεις την ψυχική δύναμη να ακολουθείς το δρόμο τον οποίο θεωρείς ότι είναι ο σωστός κι από εκεί και πέρα, να έχεις “γερό χέρι στο τιμόνι” όπου στη φουρτούνα να μπορείς να κρατάς σταθερή την πορεία.”

Ηγέτης μπορεί να είναι ο καθένας σε αυτό το οποίο κάνει. Σε αυτό το οποίο είναι η δουλειά του, το χόμπι του, η τέχνη του, το άθλημά του. Μπορεί να είσαι ηγέτης χωρίς να έχεις έναν βαρύγδουπο τίτλο αρκεί αυτό που κάνεις να το κάνεις με πολύ μεγάλη όρεξη, να θέλεις πραγματικά να το κάνεις στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο των δυνατοτήτων σου και να το χαίρεσαι. Τελικά, μόνο έτσι μπορείς να είσαι στο υψηλότερο επίπεδο των δυνατοτήτων σου. Είναι πολύ σημαντικό, όλοι μας, σε ότι κάνουμε να θεωρούμε τον εαυτό μας ηγέτη σε αυτό το οποίο κάνουμε και να προσπαθούμε να κάνουμε το δυνατό καλύτερο.”

“Μην προσπαθείς να αλλάξεις τον κόσμο από το να προσπαθείς να αλλάξεις τους γύρω σου και όχι πρώτα από όλα τον εαυτό σου. Αυτό που έλεγε ο Γκάντι: να γίνεις η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο. Το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήσεις από εσένα, κοιτώντας στον καθρέπτη και ψάχνοντας να βρεις ποιο είναι το δικό σου ψηλότερο σημείο. ”

“Η ηγεσία έχει να κάνει με τους ανθρώπους. Με όλους αυτούς τους οποίους κάπως θέλεις να πιστέψουν και να ακολουθήσουν το όραμά σου και μετά όλοι μαζί, σαν ομάδα, όλο αυτό το όραμα να το κάνετε πραγματικότητα. Είναι πολύ σημαντικό, επειδή ακριβώς είμαστε όλοι διαφορετικοί,”

“Η τεχνολογία αυτό που παράγει είναι για όλους. Είναι πολύ σημαντικό να αντικατοπτρίζει από μέσα από που επιδιώκει.”

“Δουλειά του ηγέτη είναι να προσπαθήσει να δώσει χώρο.”

“Είναι σημαντικό ως μαμάδες να μεγαλώσουμε άνδρες οι οποίοι είναι άνθρωποι πάνω απ’ όλα.”

Η Πέγκυ Αντωνάκου έχει εργαστεί επί σειρά ετών στους κλάδους της διοίκησης επιχειρήσεων, της τεχνολογίας και του μάρκετινγκ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αναλαμβάνοντας νευραλγικές θέσεις. Μεταξύ άλλων, εργάστηκε για περίπου μία δεκαετία στην DELL S.A. στις Η.Π.Α και στην Ευρώπη και από το 2012 έως τον Σεπτέμβριο του 2019 διετέλεσε CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας – η πρώτη γυναίκα και η νεότερη στην ιστορία της εταιρείας στη χώρα μας. Στις αρχές του 2020 ανέλαβε τη γενική διεύθυνση της Google στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Πειραιά, ενώ κατέχει MBA από το Πανεπιστήμιο του Michigan.

Marie Claire Power Talk: Δυνατές μαζί

Το digital συνέδριο διεξάγεται στις 13, 15 και 20 Οκτωβρίου, αναπτύσσοντας έξι θεματικές που αφορούν τα δικαιώματα των γυναικών στην κοινωνία και στον εργασιακό τομέα. Μαζί μας ενώνουν τη φωνή τους Ελληνίδες και διεθνείς προσωπικότητες που με το έργο και τις ιδέες τους αποτελούν διαρκή έμπνευση και δείχνουν το δρόμο για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών στις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον του κόσμου.

Δες ΕΔΩ αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου για τις επόμενες μέρες. 

Powered By:

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below