Το 3ο Marie Claire Power Trip, το κορυφαίο συνέδριο ισότητας και ηγεσίας, έγινε την Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου. Οι Ελένη Κωνσταντινίδου και Σίλια Σιγαλού, Συνιδρύτριες Callista Crafts, η Δήμητρα Κολοτούρα, Συνιδρύτρια Zeus+Dione, και η Βιργινία Ματσέλη, Εθνολόγος και Υπεύθυνη Νηματουργίας ΝΗ.Μ.Α. Μουσείου Μπενάκη, συζήτησαν για το μέλλον της ελληνικής μόδας, για τη χειροτεχνία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανώτατη εκπαίδευση. Στο συντονισμό, η Χριστίνα-Μαρία Κράββαρη, Δημοσιογράφος Μόδας στο Marie Claire Greece.

Οι Ελένη Κωνσταντινίδου και Σίλια Σιγαλού εστίασαν ιδιαίτερα στη βιωσιμότητα στη μόδα και στο ταξίδι της ελληνικής μόδας στο εξωτερικό, μέσα από τα αξεσουάρ Callista Crafts. «Προερχόμαστε από χώρους εκτός μόδας. Η αγάπη μας για την ελληνική χειροτεχνία μάς οδήγησε εδώ. Αντιμετωπίσαμε μεγάλη αμφισβήτηση, λόγω ηλικίας, λόγω φύλου» τόνισε η κ. Κωνσταντινίδου, προσθέτοντας: «Με πολλή δουλειά, πολύ μεράκι, προχωρήσαμε. Το στοίχημα είναι πώς θα μεταλαμπαδεύσουμε τις γνώσεις στις γυναίκες. Το περιβάλλον είναι εχθρικό» είπε, αναφερόμενη μεταξύ άλλων στις οικονομικές και φορολογικές αντιξοότητες. «Αν πιστεύεις στην εξέλιξη μέσα από την ομαδικότητα και αγαπάς αυτό που κάνεις, αυτό σε προχωρά και αποκτάς μια ταυτότητα. Πρέπει να πιστέψεις το προϊόν», τόνισε η Ελένη Κωνσταντινίδου.

«Προερχόμαστε από χώρους εκτός μόδας. Η αγάπη μας για την ελληνική χειροτεχνία μάς οδήγησε εδώ. Αντιμετωπίσαμε μεγάλη αμφισβήτηση, λόγω ηλικίας, λόγω φύλου»

Η Σίλια Σιγαλού χαρακτήρισε τη βιωσιμότητα ευρεία έννοια, που αφορά πάρα πολλούς τομείς της οικονομίας. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικές οι πρώτες ύλες και το αποτύπωμα στο περιβάλλον. Η κάθε τσάντα μας χρειάζεται πάνω από τρεις ώρες για να κατασκευαστεί. Το υλικό μας πρέπει να έχει διαχρονικότητα».

Η βιωσιμότητα έχει επίσης να κάνει με την κοινωνική ευθύνη: «Να δίνουμε ως ομάδα δουλειά, ευκαιρίες σε ανθρώπους να προχωρήσουν» επισήμανε η κ. Σιγαλού και συνέχισε μιλώντας για το τρίτο μέρος της βιωσιμότητας, που είναι να αποτυπώνει πολιτισμό, μέσα από κάθε προϊόν. «Οι τσάντες μας στο εξωτερικό ταξιδεύουν την ελληνική τέχνη, δεξιοτεχνία, τεχνογνωσία. Όλα αυτά κάνουν τη μόδα βιώσιμη».

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below