Η ευθύνη της αντισύλληψης μέχρι σήμερα βαραίνει τις γυναίκες, που έχουν στη διάθεσή τους τις περισσότερες επιλογές. Για τους άντρες, η μόνη προσωρινή λύση είναι το προφυλακτικό, που έχει συνδεθεί κυρίως με προστασία από αφροδίσια νοσήματα, και μετά έρχεται η πιο δραστική και μόνιμη μέθοδος της βαζεκτομής.

Σύντομα όμως φαίνεται πως θα προστεθεί μια ακόμα εναλλακτική στη φτωχή αντρική φαρέτρα της αντισύλληψης, καθώς το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι για άντρες βρίσκεται ήδη σε διαδικασία δοκιμών, με την αποτελεσματικότητά του να εκτιμάται, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, στο 99%. Μέσα στο 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν οι δοκιμές του στον άνθρωπο, οπότε θα έχουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι για άντρες βρίσκεται ήδη σε διαδικασία δοκιμών, με την αποτελεσματικότητά του να εκτιμάται, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, στο 99%.

Το φάρμακο, που αναπτύσσεται από την Αμερικανική Εταιρεία Χημείας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ισότητα και στον τομέα της αντισύλληψης, όπου οι γυναίκες, ιδιαίτερα στο παρελθόν, έχουν αναγκαστεί να υπομείνουν αγωγές και μεθόδους με ενοχλητικές και ενίοτε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Προς την ίδια κατεύθυνση εργάζεται και ομάδα επιστημών του βρετανικού Πανεπιστημίου του Ντάντι, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Γκέιτς. Όπως σχολιάζει σχετικά ένας από αυτούς, ο Chris Barratt, καθηγητής Αναπαραγωγικής Ιατρικής: «Μετά την ανάπτυξη του προφυλακτικού δεν είχαμε σημαντικές αλλαγές στον τομέα της αντρικής αντισύλληψης. […] Ελπίζουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την ανισότητα και έχουμε κάνει ήδη πρόοδο».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below