Μπορεί το πρόσωπο της χρονιάς, που σε λίγες ημέρες φεύγει, για το περιοδικό TIME να είναι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς – όπως επιβάλλει ο κανονισμός του περιοδικού – το βραβείο απονέμεται σε κάποιον που κατά τον περασμένο χρόνο άσκησε παγκόσμια επιρροή και απασχόλησε την επικαιρότητα προς το καλύτερο ή το χειρότερο, οι «Ηρωίδες της χρονιάς», όμως, είναι -δικαιολογημέννα- οι Γυναίκες από το Ιράν.

Το κίνημα που ηγούνται και οι αγώνες στους οποίους επιδίδονται εδώ και σχεδόν 4 μήνες, έχει ως σύνθημα το τρίπτυχο: γυναίκες, ζωή, ελευθερία. Ζητούμενα; Η μόρφωση, η ελευθερία, η δυνατότητα επιλογής και το δικαίωμα στο όνειρο.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TIME (@time)

Οι Γυναίκες του Ιράν, ωστόσο, αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια διεκδικώντας ελευθερίες που είναι, πλέον, δεδομένες για τις γυναίκες στον Δυτικό Κόσμο. Ήδη από το 2017 νεαρές γυναίκες συλλαμβάνονταν επειδή περπατούσαν στους δρόμους, χωρίς να φορούν hijab και κουνώντας ένα λευκό μαντήλι στα χέρια. Η κίνησή τους εκείνη την εποχή συνοδευόταν από το hashtag: #TheGirlsofRevolutionStreet, καθώς όλες προχωρούσαν στην ίδια οδό, που φέρει το όνομα “Revolution Street”.

Στο σχετικό άρθρο του περιοδικού TIME αναφέρεται πως «Το κίνημα των διαδηλωτών της περιόδου που διανύουμε είναι μορφωμένο, φιλελεύθερο, κοσμικό, με υψηλότερες προσδοκίες και απελπισμένο για κανονικότητα, όπως ευκαιρία για εκπαίδευση σε κολέγιο και ταξίδια στο εξωτερικό, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, κράτος δικαίου, πρόσβαση στο Apple Store, ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική, την ελευθερία, να λες και να φοράς ό,τι θες».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TIME (@time)

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 και με αφορμή τον θάνατο ενός νεαρού κοριτσιού, της Masha Amini, από την «Αστυνομία Ηθών» οι διαδηλώσεις δεν έχουν σταματήσει με όλο και περισσότερες γυναίκες να διεκδικούν τα αυτονόητα σε όλη την ιρανική επικράτεια. Το ευχάριστο είναι ότι μαζί τους τάσσονται και αρκετοί άνδρες.

Οι θάνατοι παιδιών και νεαρών κοριτσιών που σημειώθηκαν έκτοτε είναι πολλοί, με τα τα στοιχεία να δείχνουν πως μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου είχαν δολοφονηθεί στη χώρα μέχρι και 58 – μερικά μικρότερα των 8 ετών- ορισμένες φορές χωρίς καν να λαμβάνουν μέρος στις διαδηλώσεις. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές υπολογίζεται ότι πάνω από 400 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους, με τους Οργανισμούς Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Ιράν να κάνουν λόγο για πολλούς περισσότερους νεκρούς.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε πως η «Αστυνομία Ηθών», το κρατικό όργανο που ήταν υπεύθυνο για την επιβολή της τάξης στη χώρα δεν υπάρχει πια, αν και γυναίκες που στηρίζουν τον αγώνα των Ιρανών προειδοποιούν για προπαγάνδα και προσπάθεια διαστρεύλωσης της πραγματικότητας.

Η ευρωβουλευτής Hanna Neumann έγραψε στο Twitter: «Η ανακοίνωση της κατάργησης της αστυνομίας των ηθών είναι ένα επικοινωνιακό τρικ. Οι εκτελέσεις, οι αυθαίρετες συλλήψεις και οι βιασμοί παραμένουν η δυσάρεστη πραγματικότητα».

Ενώ μια Ιρανή ηθοποιός, η Nazanin Nour, ανέβασε ένα βίντεο όπου υποστήριζε τα εξής: «Οι New York Time λανθασμένα ανακοίνωσαν ότι καταργήθηκε η αστυνομία της ηθικής από το ισλαμικό κράτος, αυτή που ευθύνεται για το θάνατο της Mahsa Amini και αμέτρητων άλλων».

Στήριξη του αγώνα από γυναίκες σε όλο τον κόσμο

Την ίδια ώρα γυναίκες -και όχι μόνο- σε όλο τον κόσμο, Ιρανές και μη, προσπαθούν να διαδώσουν το μήνυμα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» με κάθε τρόπο. Πριν από λίγες ώρες η αθλήτρια πολεμικών τεχνών από το Ιράν, Fasiha Radmanesh, κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο σε διεθνές τουρνουά που έλαβε μέρος στην Τουρκία και παρέλαβε το μετάλλιό της με το σύνθημα «Γυναίκα, Ζωη, Ελευθερία» γραμμένο στο πρόσωπό της.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dr. Nina Ansary (@ninaansary)

Διάσημες ηθοποιοί και καλλιτέχνες έκοψαν δημόσια τα μαλλιά τους σε μία κίνηση συμπαράστασης προς τους διαδηλωτές του Ιράν, ανάμεσά τους και οι Juliette Binoche καιMarion Cotillard.

Την ξεκάθαρη στήριξή τους στον αγώνα των Γυναικών του Ιράν έδειξαν και οι αθλητές της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που διεξάγεται στο Κατάρ αυτή την περίοδο. Οι παίκτες βγήκαν στο γήπεδο, μα δεν τραγούδησαν τον εθνικό τους ύμνο, στέλνοντας έτσι ξεκάθαρο μήνυμα συμπαράστασης στους διαδηλωτές συμπατριώτες τους στην πατρίδα, που αντιμετωπίζονται βίαια από το καθεστώς της χώρας.

 

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below