Η μετάβαση σε μια πιο υγιεινή διατροφή – και η προσήλωση σε αυτή – μπορεί να προσθέσει σχεδόν μια δεκαετία στη ζωή των μεσήλικων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο περιοδικό Nature Food, αξιολόγησε τα δεδομένα υγείας σχεδόν μισού εκατομμυρίου κατοίκων της Βρετανίας, των οποίων οι διατροφικές συνήθειες έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της μελέτης UK biobank.

Οι ερευνητές ομαδοποίησαν 467.354 συμμετέχοντες με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες και παρατήρησαν πώς αυτές μεταβλήθηκαν με την πάροδο του χρόνου.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες είτε ως μέτριοι και ανθυγιεινοί καταναλωτές, είτε ως άτομα που πρόσεχαν γενικά τη διατροφή τους είτε σε άτομα των οποίων η διατροφή αντιστοιχούσε σε αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν «δίαιτα μακροζωίας».

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου έχει προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση περίπου 84 έτη για τις γυναίκες και 80 έτη για τους άνδρες.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και άλλους παράγοντες που συμβάλλουν στο προσδόκιμο ζωής, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η σωματική δραστηριότητα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνθρωποι ηλικίας 40 ετών που άλλαξαν τη διατροφή τους σε μια πιο υγιεινή, και τήρησαν αυτό το πρόγραμμα, κέρδισαν έως και 10 χρόνια στο προσδόκιμο ζωής.

«Χρησιμοποιώντας δεδομένα παρατήρησης μιας ομάδας ατόμων με κοινά χαρακτηριστικά από τη βρετανική βιοτράπεζα, δείχνουμε ότι η διαρκής αλλαγή της διατροφής από τα ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα στις διατροφικές συστάσεις των ειδικών συνδέεται με κέρδος 8,9 και 8,6 ετών στο προσδόκιμο ζωής για 40χρονους άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα», έγραψαν οι επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και εκείνοι από το Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν στη Νορβηγία.

«Στον ίδιο πληθυσμό, η αλλαγή της διατροφής από ανθυγιεινά σε διατροφικά πρότυπα που σχετίζονται με τη μακροζωία συνδέεται με κέρδος 10,8 και 10,4 ετών στο προσδόκιμο ζωής σε άνδρες και γυναίκες, αντίστοιχα», προσέθεσαν.

Photo by Pablo Merchán Montes on Unsplash

Οι τροφές που αύξησαν το προσδόκιμο ζωής και ποιοι επωφελήθηκαν λιγότερο

Οι ερευνητές τόνισαν ότι μεγαλύτερα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής είχαν όσοι άλλαξαν τη διατροφή τους και κατανάλωναν περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και φρούτα και λιγότερα ζαχαρούχα ποτά και επεξεργασμένα κρέατα.

Εκείνοι που αρχικά ακολουθούσαν μια μέση διατροφή και αργότερα άλλαξαν σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες βρέθηκε ότι είχαν μικρότερα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής.

«Όσο μεγαλύτερες είναι οι αλλαγές που γίνονται προς πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τόσο μεγαλύτερα είναι τα αναμενόμενα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής», εξήγησαν οι ερευνητές.

Τα κέρδη στο προσδόκιμο ζωής φάνηκε, επίσης, να είναι μικρότερα όταν η αλλαγή της διατροφής ξεκίνησε σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά ακόμη και τότε τα αποτελέσματά της είναι σημαντικά και θετικά, λένε οι επιστήμονες. Για παράδειγμα, ακόμη και 70χρονοι μπορούν να καταφέρουν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά 4 ή 5 χρόνια, αν κάνουν μια αλλαγή στη διατροφή τους και παραμείνουν σταθεροί σε αυτή.

 

με πληροφορίες από independent.co.uk

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below