Όταν μιλάμε για γυμναστική στο μυαλό μας έχουμε κατά κύριο λόγο την απώλεια βάρους. Οι εικόνες που μας κατακλύζουν στα social media αφορούν άτομα που κατάφεραν να χάσουν κιλά, γυναίκες που έχουν ονειρεμένο σώμα και μοιάζουν σχεδόν… ίδιες μεταξύ τους. Και όσο καλή προτροπή μπορεί να είναι αυτό, δεν αποτελεί το αποκλειστικό θετικό αποτέλεσμα της γυμναστικής.

Από την καλύτερη διάθεση μέχρι τη βελτίωση του ύπνου, το σώμα μας λαμβάνει πολλά περισσότερα οφέλη από την άσκηση. Δείτε ποια είναι αυτά παρακάτω.

Καλύτερη διάθεση

Σας έχει τύχει να φεύγετε από ένα μάθημα γυμναστικής και να πιστεύετε ότι μπορείτε να κατακτήσετε τον κόσμο ή μια πολύ άσχημη μέρα να γίνεται αισιόδοξη μετά το γυμναστήριο; Τότε γνωρίζετε πως η διάθεση πάντα φτιάχνει, αφού γυμναστούμε. Η αίσθηση αυτή δεν προέρχεται μόνο από τον γυμναστή που μας πιέζει για περισσότερα ή τη μουσική που ακούμε και τους συναθλητές μας (αν υπάρχουν), είναι κάτι βιολογικό.

Η φυσική άσκηση, λένε επιστήμονες του κλάδου, κινητοποιεί διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου τα οποία σε βοηθούν να νιώσεις πιο ευτυχισμένη, πιο χαλαρή και λιγότερο αγχωμένη. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της άσκησης εκκρίνονται οι ορμόνες της ευτυχίας δημιουργώντας έτσι πιο θετικά συναισθήματα.

Αύξηση ενέργειας και συγκέντρωσης

Σε συνάρτηση με την καλύτερη διάθεση, η άσκηση συμβάλλει τα μέγιστα στην ενέργεια και τη συγκέντρωσή μας. Ακόμα και 10 λεπτά έντονου βαδίσματος θα σας ανανεώσουν και θα σας κάνουν να σκεφτείτε πιο καθαρά, ενώ λίγες ασκήσεις γιόγκα έχουν καλύτερα αποτελέσματα ακόμα και από μία κούπα καφέ.

via GIPHY

 

Μείωση του πόνου στην πλάτη

Συνηθισμένο και σχεδόν καθημερινό πρόβλημα για τον περισσότερο κόσμο. Ο πόνος στην πλάτη, ειδικά στο κάτω μέρος της, είναι κάτι που οι περισσότεροι αντιμετωπίζουμε και καμιά φορά μπορεί να είναι ένδειξη για πολλά περισσότερα από απλή κούραση. Η ενδυνάμωση του κορμού μέσω της γυμναστικής, σίγουρα θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Κοιλιακοί, ραχιαίοι και ασκήσεις stretching ενδείκνυται για αυτό το σημείο – πάντα με προσοχή και καθοδήγηση από επαγγελματίες.

Ενίσχυση δημιουργικότητας

Πιάνετε τον εαυτό σας να «κολλάει» σε μικροπράγματα ή να έχει χάσει το κίνητρό του; Βάλτε τα αθλητικά σας και βγείτε για ένα περπάτημα. Η συχνή άσκηση συμβάλλει στην αύξηση της δημιουργικότητας, αφού ο ιππόκαμπος – το σημείο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργική σκέψη και την καλή διάθεση – επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό όταν αθλούμαστε.

Βελτίωση ύπνου

Πώς γίνεται η άθληση που αυξάνει την ενέργειά μας να μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα; Γίνεται, αφού η άσκηση συμβάλλει στην ποιότητα ύπνου των ενηλίκων. Σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου της Αμερικής, ήπια ή και έντονη άσκηση βελτιώνει τον ύπνο, επειδή βοηθά στη μείωση του χρόνου που απαιτείται για να μας πάρει ο ύπνος τη νύχτα. Ωστόσο, αν η άσκηση γίνει αργά το βράδυ ίσως να αντιμετωπίσετε προβλήματα, επειδή «ξυπνάτε» το σώμα και τις λειτουργίες του. Πειραματιστείτε με τις ώρες και την ένταση της γυμναστικής για να βρείτε εκείνη που σας ταιριάζει καλύτερα.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below