Γράφει η Ιωάννα Λαουμτζή*

Η ανάγκη για άσκηση δεν σταματάει ποτέ. Καθώς μεγαλώνουμε ορισμένες αλλαγές στο σώμα και στον οργανισμό είναι αναπόφευκτες, αλλά ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα μπορεί να έχει μακρά επίδραση στην υγεία, τη φυσική κατάσταση και τη γενική ευεξία. Βασικό στοιχείο του είναι η γυμναστική ενδυνάμωσης, εάν μάλιστα θέλετε να χτίσετε δυνατό και ωραίο σώμα ή ένα ασύλληπτο six-pack. Ακολουθούν έξι καλοί λόγοι για να τη βάλετε στη ζωή σας.

Πρόληψη αύξησης κοιλιακού λίπους: Αποδεδειγμένα η προπόνηση ενδυνάμωσης είναι πιο αποτελεσματική από την καρδιαγγειακή άσκηση στην πρόληψη της αύξησης του κοιλιακού λίπους. Όταν ενσωματωθεί στη ρουτίνα άσκησης, όχι μόνο καίμε θερμίδες αλλά αυξάνουμε και τη μυϊκή μάζα, η οποία διεγείρει το μεταβολισμό.

Καλύτερη καρδιαγγειακή λειτουργία: Το κοιλιακό λίπος (γνωστό επίσης ως σπλαχνικό λίπος) βρίσκεται μέσα και γύρω από τα ζωτικά όργανα και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου (CVD). Το σπλαχνικό λίπος συνδέεται µε την CVD διότι σχετίζεται µε την απελευθέρωση ορισμένων πρωτεϊνών και ορμονών που προκαλούν φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή έχει αποδειχθεί ότι βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και οδηγεί σε άλλα καρδιακά προβλήματα. Έτσι, η πρόληψη ή η μείωση του περίσσιου κοιλιακού λίπους μέσω της προπόνησης ενδυνάμωσης μπορεί να βελτιώσει την καρδιακή υγεία.

Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου: Το σπλαγχνικό λίπος όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, αλλά επίσης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Έρευνα από το περιοδικό «Oncogene» που δημοσιεύθηκε το 2017 έδειξε ότι τα σπλαχνικά λιποκύτταρα παράγουν υψηλά επίπεδα μιας πρωτεΐνης που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και ονομάζεται παράγοντας ανάπτυξης ινοβλαστών-2, ή FGF2.

Μειωμένος κίνδυνος τραυματισμών: Το να έχουμε μια καλή μυϊκή βάση είναι σημαντικό για κάθε κίνηση, ισορροπία, συντονισμό και πρόληψη τραυματισμών. Αν ένας μυς είναι πολύ αδύναμος, βάζει περισσότερο στρες στο συνδετικό τένοντά του και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε τενοντίτιδα.

Βελτιωμένη ψυχική υγεία: Η σύγχρονη γυναίκα έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με πολλαπλές αποστολές που πρέπει να φέρει σε πέρας. Για να γίνει αυτό πρέπει πρώτα απ’ όλα να νιώθει δυνατή όχι μόνο σωματικά άλλα και ψυχικά. Η προπόνηση ενδυνάμωσης μειώνει τα συμπτώματα της κλινικής κατάθλιψης και το άγχος, μεταξύ άλλων μέσα από τις ενδορφίνες που παράγει αλλά και τη βελτιωμένη εικόνα για το σώμα μας.

Πρόληψη και διαχείριση της οστεοπόρωσης: Ένα ισχυρό σώμα έχει και ισχυρά οστά, με την άσκηση αντοχής να αυξάνει σημαντικά την πυκνότητά τους. Κάθε φορά που ένας μυς συστέλλεται, τραβάει τα οστά στα οποία είναι προσκολλημένος διεγείροντας τα κύτταρα στο εσωτερικό τους για να παράγουν δομικές πρωτεΐνες και να μεταφέρουν μέταλλα στο οστό.

Tip: Για καλύτερα αποτελέσματα, δώστε προτεραιότητα σε ασκήσεις ενδυνάμωσης σε όρθια θέση όπως οι squats and lunges.

Ιωάννα Λαουμτζή είναι Fitness consultant, founder του IL Exclusive Fitness Gym / Personal Training Gym. Για Smart Workouts επισκεφτείτε τη σελίδα της στο Instagram.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below