Η πρέσβυς της Αυστρίας στην Ελλάδα Mag. Hermine Poppeller γεννήθηκε στο Άινετ, στο Τιρόλο, σπούδασε Γερμανική και Ιταλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Ίνσμπρουκ και στη συνέχεια εργάστηκε ως Λέκτορας Γερμανικής Γλώσσας και Αυστριακής Φιλολογίας Πανεπιστήμιο Ξένων Γλωσσών Hankuk, στη Σεούλ της Δημοκρατίας της Κορέας. Μετά από την ένταξή της  στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών το 1992, εργάστηκε ως αναπληρώτρια επικεφαλής στις Πρεσβείες του Καναδά και της Ουγγαρίας, ενώ πριν από την ανάληψη των καθηκόντων της στην Αθήνα, το 2019, διατέλεσε πρέσβυς της Αυστρίας στη Λετονία και την Ουκρανία.

Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τη διπλωματία;

Καλή ερώτηση! Εντάχθηκα στο δυναμικό του υπουργείου Εξωτερικών αφρού εργάστηκα για μερικά χρόνια ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ, στη Δημοκρατία της Κορέας, καθώς και ως συνεργάτης μιας αυστριακής ΜΚΟ η οποία εκείνη την εποχή υποστήριζε φοιτητές από αναπτυσσόμενες χώρες που σπούδαζαν στην Αυστρία. Ανέκαθεν με ενδιέφερε να εργάζομαι σε διεθνές περιβάλλον και να συναντώ ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και γι’ αυτό αποφάσισα να δώσω εξετάσεις για τη διπλωματική υπηρεσία στην Αυστρία και στη συνέχεια ξεκίνησα να εργάζομαι στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μου το 1992.

Με τον Πρόεδρο της Αυστρίας, Alexander Van der Bellen. © HBF/Lechner

Τι ήταν αυτό που σας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση μετά από την άφιξή σας και την ανάληψη των καθηκόντων σας στην Αθήνα;

Έξι μήνες μετά από την άφιξή μου στην Αθήνα ξεκίνησε η πανδημία. Ξαφνιάστηκα πολύ και πολύ ευχάριστα από την άριστη διαχείριση αυτής της κρίσης από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και την πειθαρχία και τη θέληση των Ελλήνων να τηρήσουν τα πολύ σκληρά μέτρα για να ξεπεράσουν την υγειονομική κρίση.

Με τον γενικό διευθυντή των Παιδικών χωριών SOS Γιώργο Πρωτόπαπα στα εγκαίνια του κέντρου στη Μυτιλήνη, μπροστά από το μπάνερ για το Ελληνοαυστριακό μουσικό καλοκαίρι το 2022. © SOS Childrens‘ Villages Greece

Σύμφωνα με ένα κλισέ για την προσωπική ζωή των διπλωματών, είναι δύσκολο να διατηρήσει κανείς οικογένεια. Ισχύει αυτό; Είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για τις γυναίκες;

Για όλους εκείνους -γυναίκες και άνδρες- που εργάζονται στο εξωτερικό, σε μεγάλες διεθνείς εταιρείες, για όλους τους εργαζόμενους που μετακινούνται από τη μια χώρα στην άλλη κάθε δύο χρόνια – ναι, είναι δύσκολο και απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να διατηρήσεις οικογένεια. Ταυτόχρονα όμως, υπάρχουν και οφέλη για όλους, όπως η γνωριμία με άλλες χώρες, άλλους πολιτισμούς και η δημιουργία φίλων σε όλο τον κόσμο.

© Austrian Embassy Athens

Τι είδους στερεότυπα υπάρχουν τόσο στην Αυστρία όσο και στην Ελλάδα που θα θέλατε να καταρρίψετε;

Πολλοί Αυστριακοί απολαμβάνουν την Ελλάδα και τη συγκλονιστική της φιλοξενία όταν έρχονται για διακοπές. Και ο αριθμός των Αυστριακών που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους όλο και αυξάνεται, σταθερά. Αυτό συμβάλλει και στην εξαφάνιση των στερεοτύπων που μπορεί να υπάρχουν. Μοιραζόμαστε πράγματα και συνεργαζόμαστε στενά και με πολύ έντονους ρυθμούς σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.

Με τη βουλευτή Αχαϊας Χριστίνα Αλεξοπούλου κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης τηςπρέσβεως στην Πάτρα. © Austrian Embassy Athens

Μπορεί μία γυναίκα πρέσβυς να κάνει τη διαφορά σε χώρες όπου οι γυναίκες έχουν ελάχιστα ή καθόλου δικαιώματα;

Ο τρόπος με τον οποίο εργαζόμαστε ως γυναίκες πρέσβεις, σε ποιους απευθυνόμαστε, ποιους προσκαλούμε σε προγράμματα συνεργασίας, ποιους προσκαλούμε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και σχέδια -ναι, μπορεί να κάνει μια μικρή διαφορά όχι μόνο σε χώρες όπου τα δικαιώματα των γυναικών είναι περιορισμένα ή δεν γίνονται σεβαστά, αλλά παντού. Για παράδειγμα, έχω συναντηθεί με πολλές και επιτυχημένες γυναίκες στην Ελλάδα! Και έχει σημασία να αναγνωρίζουμε την επιτυχία των γυναικών. Οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά σε κάποιες χώρες και σε κάποιους τομείς υπάρχει περιθώριο για βελτίωση, όπως και στην ίδια μου τη χώρα, την Αυστρία.

Με τον Έλληνα Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, την Αυστριακή Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας και Οικονομίας, Susanne Kraus-Winkler και την Ελληνίδα πρέσβυ στη Βιέννη, Κατερίνα Κόικα, στην υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας στο χώρο του Τουρισμού. © BMAW/Dolenc

Ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή σε σχέση με τα δικαιώματα των γυναικών στην Αυστρία;

Όπως ανέφερα ήδη οι γυναίκες σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες. Υπάρχουν φυσικά κάποιες αποστάσεις που πρέπει να γεφυρωθούν, ψαλίδες που πρέπει να κλείσουν. Οι γυναίκες στην Αυστρία συνεχίζουν να κερδίζουν λιγότερα απ’ ό,τι οι άνδρες. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι γιατί πολλές από αυτές δουλεύουν μόνο part time, καθώς δεν επαρκούν οι παιδικοί σταθμοί ή τα ωράρια των σταθμών δεν είναι ευέλικτα ώστε εκείνες να μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους όλες τις ώρες που χρειάζεται να εργάζονται.

Διαβάστε ολόκληρο το αφιέρωμα του Marie Claire στις γυναίκες πρέσβεις που υπηρετούν τη θητεία τους στην Αθήνα, εδώ.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below