Όλοι γνωρίζουμε τα ζητήματα που εγείρονται όταν μιλάμε για την αποστολή γυμνών φωτογραφιών μας και σεξουαλικών μηνυμάτων σε άλλους.
Μας έχουν προειδοποιήσει, έχουμε ακούσει χιλιάδες ιστορίες για διάσημους που βρέθηκαν εκτεθιμένοι, επειδή ένα video ή μια φωτογραφία τους δημοσιεύτηκε χωρίς τη θέλησή τους.

Παρόλα αυτά το sexting (η αποστολή μηνυμάτων και φωτογραφιών σεξουαλικού περιεχομένου) παραμένει πολύ δημοφιλές, κυρίως ανάμεσα σε νεαρά ζευγάρια.

Η Skylar Jones, συγγραφέας και υπέρμαχος των γυναικείων δικαιωμάτων, θυμάται τη στιγμή που έκανε sexting για πρώτη και τελευταία φορά και παραλίγο να καταστρέψει τη ζωή της.

«Όταν ήμουν 17 ετών, είχα ένα αγόρι για αρκετό καιρό. Η σχέση μας ήταν καλή και τον εμπιστευόμουν απόλυτα. Προσπαθούσε καιρό να με πείσει να κάνουμε sexting, αλλά δεν ένιωθα πολύ άνετα και δεν ενέδιδα.

Ωστόσο, όλα ξεκίνησαν αθώα, αλλά γίνονταν όλο περισσότερα με σκοπό να τον ευχαριστήσω. Δεν ξέρω γιατί άφησα τον εαυτό μου να πεισθεί σε κάτι που δεν ήθελα. Θα το μετανιώνω πάντα.

Το θέμα είναι ότι έστειλα φωτογραφίες με τη θέλησή μου. Έγινε μόνο για μία φορά.

Λίγες εβδομάδες αργότερα το αγόρι μου μού έστειλε ένα μήνυμα με το οποίο με ενημέρωνε ότι είχε κλαπεί το κινητό του τηλέφωνο στο γυμναστήριο. Στην αρχή νόμιζα ότι με ενημέρωσε, επειδή είναι κάτι πολύ δυσάρεστο. Αλλά μετά μου εξήγησε ότι το περιστατικό έγινε στο γυμναστήριο και ο κρύος ιδρώτας με έλουσε. Παραδέχθηκε ότι είχε αποθηκεύσει στη συσκευή του τις φωτογραφίες μου. Μπορεί το πρόσωπό μου να μην φαινόταν, αλλά ζούσαμε σε μια μικρή κοινωνία και όλοι γνωριζόμασταν μεταξύ μας.

Ξαφνικά το να είμαι μια ανέμελη έφηβη δεν ήταν επιλογή. Έπρεπε να ανησυχώ για το τι θα συνέβαινε. Το μυαλό μου ήταν διαρκώς στη σκέψη ότι θα μπορούσα να έχω εκτεθεί με ανάρμοστο τρόπο.

Ένιωθα να έχω κακοποιηθεί κι ας μην είχαν βγει σε δημόσια θέα οι φωτογραφίες. Μπορεί κάποιος απλώς να πήρε το κινητό να μην μπόρεσε να το ξεκλειδώσει και να το πέταξε ή να έκανε reset, για να το χρησιμοποιήσει και όλα να σβήστηκαν. Μπορεί πάλι να κράτησε τις φωτογραφίες για ίδια ευχαρίστηση. Όποιο σενάριο και να ίσχυε, εγώ ένιωθα σαν να είχα παραβιάσει τον προσωπικό μου χώρο. Έπρεπε να αντιμετωπίσω την περίπτωση η φήμη μου να καταστρεφόταν από στιγμή σε στιγμή.

Για μήνες ζούσα με μεγάλη αγωνία. Αναρωτιόμουν πότε και αν οι φωτογραφίες μου θα εκτεθούν δημόσιο. Δεν ήξερα τι μπορεί να συμβεί και ποιες θα ήταν οι συνέπειες.

Κάθε μέρα σκεφτόμουν: τι θα πουν οι γονείς μου και οι φίλοι μου; Τι θα γινόταν στο σχολείο μου; Θα μπορούσα να μπω σε κάποιο κολλέγιο, αν μαθευόταν αυτό; Ποιος εργοδότης θα με προσλάμβανε; Μήπως όλο αυτό είναι παράνομο; Πόσα προβλήματα θα μου δημιουργηθούν;

Όλοι θα τις δουν.

Όλες αυτές οι ανησυχίες καθημερινά με στοίχειωναν. Ευτυχώς, τίποτα δεν συνέβη. Οι φωτογραφίες ποτέ δεν εκτέθηκαν δημόσια και σιγά σιγά ηρεμούσα. Δεν ξέρω αν αυτός που έκλεψε το κινητό δεν βρήκε τις φωτογραφίες ή απλώς επέλεξε να μην τις μοιραστεί δημόσια.
Έχουν περάσει 4 χρόνια έκτοτε και η τύχη των φωτογραφιών αγνοείται.

Μπορεί αυτός που έκλεψε το κινητό να μην γνώριζε ότι οι φωτογραφίες ήταν δικές μου ή και αν γνώριζε να μοιράστηκε τις φωτογραφίες μόνο με τον στενό του κύκλο ή τις κράτησε για τον εαυτό του. Δεν ξέρω τι έγινε, αλλά αυτό το μυστικό δεν το έχω πει πουθενά και θεωρώ ότι είναι καλύτερα έτσι.
Μοιράζομαι, όμως, την ιστορία μου για να υπενθυμίσω ότι το sexting και η αποστολή γυμνών φωτογραφιών μας κρύβουν μεγάλους κινδύνους. Το ήξερα ότι αυτό που έκανα ήταν επικίνδυνο, όπως το ξέρει κάθε έφηβος. Το ήξερα ότι είχε δημιουργήσει προβλήματα στο παρελθόν σε άλλους, αλλά είχα προστασία από ιούς και εμπιστευόμουν τον φίλο μου.

Δεν θα φανταζόμουν ποτέ αυτό που συνέβη.

Κάθε φορά που έρχεται το θέμα στη συζήτηση προσπαθώ να αποτρέψω γνωστούς μου να το κάνουν. Δεν τους λέω τι μου συνέβη, αλλά δεν θέλω να συμβεί και σε κανέναν άλλο.

Νεαρά παιδιά έχουν βάλει στη ζωή τέλος στη ζωή τους, επειδή δεχόντουσαν απειλές ή bullying για γυμνές φωτογραφίες. Ακούστε, πως ό,τι κι αν στέλνετε σε έναν άνθρωπο μπορεί εύκολα να πέσει στα χέρια του οποιουδήποτε.

Δεν αφορά μόνο την εμπιστοσύνη μεταξύ σας, αλλά και το σώμα σας και την προστασία του. Δεν χρωστάτε τίποτα σε κανέναν, ειδικά όταν βάζετε σε ρίσκο τον εαυτό σας. Ποτέ μην κάνετε πράγματα που δεν θέλετε και πάντα να σκέφτεστε τις συνέπειες των πράξεών σας».

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below