Η Ruth Lemay δεν είναι μια συνηθισμένη θαμώνας γυμναστηρίου. Στα εκατό χρόνια της συνεχίζει να το επισκέπτεται τρεις φορές την εβδομάδα, να κάνει στατικό ποδήλατο για μία ώρα και, κατόπιν, διάδρομο γυμναστικής.

Μέχρι σήμερα ζει στο σπίτι της, όπου απολαμβάνει να μαγειρεύει. Μέχρι τα 98 της οδηγούσε, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί στον χώρο του μόντελινγκ.

Ήταν λοιπόν θέμα χρόνου η περίπτωσή της να τραβήξει την προσοχή κάποιου και συγκεκριμένα της πλατφόρμας fitness everydayclub, που την ανέδειξε σε σταρ στα social media.

Μέχρι σήμερα ζει στο σπίτι της, όπου απολαμβάνει να μαγειρεύει. Μέχρι τα 98 της οδηγούσε, ενώ στο παρελθόν είχε εργαστεί στον χώρο του μόντελινγκ.

«Ανέκαθεν γυμναζόμουν», λέει σήμερα στο Today.com. «Νιώθω μια χαρά. Μπορεί να είμαι κουρασμένη αφού κάνω ποδήλατο και περπατήσω, αλλά αυτό είναι αναμενόμενο».

Η προ-γιαγιά γεννήθηκε το 1925 και σε όλη τη διάρκεια της ζωής της δίνει προτεραιότητα στην άσκηση και την υγιεινή διατροφή. «Πραγματικά ξαφνιαστήκαμε όταν μάθαμε ότι είναι εκατό ετών, είναι σε εκπληκτική φόρμα για την ηλικία της» σχολιάζει ο Ryan O’Leary, ένας από τους διαχειριστές της everydayclub. «Το σπουδαιότερο μάθημα μακροζωίας που έχουμε πάρει από αυτήν είναι η σημασία του να παραμένεις δραστήριος».

Ποιες άλλες συμβουλές δίνει όμως η ίδια η υπεραιωνόβια γυναίκα;

Καθημερινή άσκηση: Ακόμα και όταν δεν πηγαίνει γυμναστήριο κάνει κάθε πρωί ασκήσεις στο σπίτι, όπως διατάσεις και άρσεις (ελαφρών) βαρών. Δεν παραλείπει επίσης να πηγαίνει περιπάτους στη γειτονιά της. «Το περπάτημα είναι μια από τις αγαπημένες μου ασκήσεις» λέει, προσθέτοντας πως όταν ήταν νεότερη συνήθιζε να περπατάει πάνω από έξι χιλιόμετρα την ημέρα. «Πάντα αυτό με έκανε να νιώθω καλύτερα».

«Το περπάτημα είναι μια από τις αγαπημένες μου ασκήσεις» λέει, προσθέτοντας πως όταν ήταν νεότερη συνήθιζε να περπατάει πάνω από έξι χιλιόμετρα την ημέρα.

Υγιεινή διατροφή: «Επιλέγει πάντα πολύ προσεκτικά ό,τι τρώει» λέει η κόρη της, η 78χρονη Annette Parker, η οποία ζει (και γυμνάζεται) μαζί της. Η διατροφή της μητέρας της περιλαμβάνει άπαχο γιαούρτι, καρύδια και βρόμη με μπανάνα και γάλα ή αυγά σκραμπλ με φρυγανισμένο ψωμί. Ως πηγές πρωτεΐνης προτιμά το κοτόπουλο, τη γαλοπούλα και τα θαλασσινά. Σπάνια τρώει χοιρινό ή μοσχαρίσιο κρέας.

Απολαμβάνει επίσης τα φρούτα και τα λαχανικά. «Μεγάλωσα στην εξοχή. Ο μπαμπάς μου καλλιεργούσε όλα τα είδη των λαχανικών, που ήταν πολύ ωφέλιμα» λέει.

Αποφεύγει το αλάτι, δεν πίνει καθόλου αλκοόλ, δεν έχει καπνίσει ποτέ στη ζωή της, ωστόσο μία φορά την εβδομάδα ενδίδει στο αγαπημένο της junk food: κάθε Παρασκευή, μετά το κομμωτήριο, απολαμβάνει δύο χοτ ντογκ σε ένα εστιατόριο της γειτονιάς. «Έχουν τσίλι, μουστάρδα και πολλά κρεμμύδια. Έτσι μου αρέσουν», διευκρινίζει.

Κάθε Παρασκευή, μετά το κομμωτήριο, απολαμβάνει δύο χοτ ντογκ σε ένα εστιατόριο της γειτονιάς. «Έχουν τσίλι, μουστάρδα και πολλά κρεμμύδια. Έτσι μου αρέσουν», διευκρινίζει.

Ανεξαρτησία: Για δεκαετίες εργάστηκε ως υπάλληλος γραφείου σε αλυσίδα σουπερμάρκετ. Σε κάποια φάση μάλιστα η εταιρεία της χρηματοδότησε τις σπουδές της σε σχολή μόντελινγκ. Στη συνέχεια εργάστηκε στην προώθηση κάποιων προϊόντων του καταστήματος. Ζει ακόμα στο δικό της σπίτι, τα τελευταία 57 χρόνια, και μόλις πρόσφατα σταμάτησε να οδηγεί.

Κοινωνικοποίηση: «Είναι ιδιαίτερα κοινωνική και ανοιχτή στις επαφές με άλλους ανθρώπους» λέει η κόρη της. «Όταν βγαίνει για περπάτημα, οι γείτονες σταματούν με το αυτοκίνητό τους και της μιλούν. Οπότε μάλλον περισσότερο μιλάει παρά περπατάει, αλλά κι αυτό είναι μια χαρά» σχολιάζει η κόρη της. Μέχρι σήμερα, στα εκατό χρόνια της, μαμά και κόρη δέχονται έχουν στο πρόγραμμα κάθε Σαββατοκύριακου προσκλήσεις για γενέθλια, γιορτές και διακοπές.

Κάποιος θα σκεφτεί ότι την ευνοούν τα γονίδια, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει τουλάχιστον στη δική της περίπτωση. Η μητέρα της πέθανε από καρκίνο του εντέρου σε ηλικία 65 ετών, ενώ έχασε τον πατέρα της στα 74 του, λόγω καρδιαγγειακού προβλήματος. Η ίδια, μέχρι τα εκατό της, έχει χρειαστεί να αντικαταστήσει μια βαλβίδα στην καρδιά της – αλλά δεν έχει αντιμετωπίσει άλλες σοβαρές ασθένειες.

Advertisement - Continue Reading Below
Advertisement - Continue Reading Below